Έλεγχοι στην Ελλάδα για το διατροφικό σκάνδαλο της Γερμανίας

Έλεγχοι στην Ελλάδα για το διατροφικό σκάνδαλο της Γερμανίας

Αρ. Πρωτ. 8947/12.01.2011

Προς Υπουργό:

- Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Σάλος έχει προκληθεί σε όλη σχεδόν την κεντρική Ευρώπη για τις συνέπειες του διατροφικού σκανδάλου που αποκαλύφθηκε στη Γερμανία. Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές, σε περισσότερες από χίλιες φάρμες πουλερικών και χοίρων σε όλη τη Γερμανία, διανεμήθηκαν 3.000 τόνοι μολυσμένων ζωοτροφών, με αποτέλεσμα στη συνέχεια 14 τόνοι παστεριωμένου προϊόντος προερχόμενο από τις φάρμες αυτές, να χρησιμοποιηθεί στην παρασκευή προϊόντων προς κατανάλωση.

Τα ποτισμένα με διοξίνη τρόφιμα και προϊόντα που ξεκίνησαν από τη Γερμανία, έχουν διοχετευθεί στις αγορές της Ολλανδίας και της Βρετανίας, ενώ είναι αδιευκρίνιστο ακόμα εάν τα προϊόντα στα οποία χρησιμοποιήθηκαν τα μολυσμένα αυγά και υλικά έχουν εξαχθεί και περάσει σε άλλες αγορές, όπως η ελληνική.

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σύμφωνα με τον οποίο η παρατεταμένη έκθεση του ανθρώπινου οργανισμού στη διοξίνη μέσω της διατροφής, ελλοχεύει σοβαρούς κινδύνους για την υγεία.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης:

- Σε τι ενέργειες προβλέπεται να προβεί άμεσα το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να διεξαχθούν οι κατάλληλοι υγειονομικοί έλεγχοι στην ελληνική αγορά, για να διαπιστωθεί εάν έχουν περάσει τα σύνορα της χώρας μας προϊόντα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί μολυσμένα με διοξίνη υλικά;